یماری بیمارید علایم و نشانه های سرطان کبد و راه های درمان
4 مرحله سرطان کبد چیست، سرطان کبد liver cancer یک بیماریهای مزمن است. کبد عضوی حیاتی است که به طور مداوم خون موجود در بدن را فیلتر میکند. این عضو مواد مغذی و داروهای جذب شده از دستگاه گوارش را به مواد شیمیایی آماده برای استفاده سلولهای بدن تبدیل میکند. کبد بسیاری از کارهای مهم دیگر مانند دفع سموم از خون و آماده سازی آنها برای دفع را انجام میدهد. به همین دلیل بیماری های کبدی باید جدی گرفته شود.
درمان سرطان کبد در اصفهان
سرطان کبد زمانی رخ میدهد که سلولهای کبد با سرعت غیرطبیعی رشد میکنند و توموری را تشکیل میدهند که میتواند بدخیم (سرطانی) یا خوش خیم (غیر سرطانی) باشد. هنگامی که این سلول های سرطانی در کبد شروع میشوند، به عنوان سرطان اولیه کبد شناخته میشوند. کارسینوم هپاتوسلولار یک سرطان کبد با سلولهای کبدی تمایز نیافته است. اکثر افراد مبتلا به HCC تا زمانی که بیماری پیشرفته نشده باشد، علائمی ندارند.
برای برطرف کردن نگرانی هایتان در مورد علائم سرطان کبد، بهتر است با مراجعه به یک متخصص جراحی عمومی علت علائم تان را مشخص کنید و سریعا تحت درمان قرار گیرید. دکتر حجت الله ایران نژاد متخصص جراحی عمومی و لاپاراسکوپی شما را در مقاله 4 مرحله سرطان کبد چیست راهنمایی میکنند.

مراحل پیشرفت سرطان کبد
یکی از سوالاتی که ممکن است با شنیدن شما سرطان دارید به ذهن راه پیدا کند این است که “ آیا سرطان من بدخیم است؟ ” پزشک از فرآیندی به نام مرحله بندی استفاده میکند تا به تشخیص سرطان عددی از I تا IV بدهد. هرچه این تعداد بیشتر باشد، سرطان شانس بیشتری برای گسترش دارد. سرطان ها همچنین با نحوه درمان آنها تعریف میشوند. مبحث مقاله 4 مرحله سرطان کبد چیست، مراحل سرطان کبد را به ترتیب زیر بیان میکند:
۱. مرحله یک سرطان کبد
تومور فقط در کبد مشاهده می شود.
۲. مرحله دوم سرطان کبد
یک تومور مشاهده شده است و به رگ های خونی گسترش یافته است و یا بیش از یک تومور وجود دارد که همه تومورها کوچکتر از ۳ سانتی متر هستند.
۳. مرحله سوم سرطان کبد
در سرطان کبد بیش از یک تومور وجود دارد و حداقل یکی از آنها بزرگتر از ۵ سانتی متر است و یا سرطان به خارج از کبد به عروق خونی بزرگ و اندام دیگر یا به غدد لنفاوی منتقل شده است.
۴. مرحله چهارم سرطان کبد
گسترش سرطان به سایر نقاط بدن مانند ریه ها یا استخوان ها و همچنین غدد لنفاوی ایجاد می شود. بیماری سرطان کبد که بازگشته است ممکن است عود کننده نیز نامیده شود. سندرم سرطان مکرر کبد می تواند در کبد یا هر جای دیگری از بدن انتشار پیدا کند. سرطان کبد و علائم آن که دارای دو مرحله می باشد
نشانه های اولیه سرطان کبد
- احساس درد در ناحیه فوقانی شکم در سمت راست، یا نزدیک کتف راست
- بزرگ شدن کبد که میتوان آن را به شکل توده در زیر دنده های سمت راست بدن احساس کرد
- تورم شکم یا نفخ شکم که به صورت یک توده، مشاهده میشود
- یرقان، که به صورت زردی پوست و چشم ها و در اثر اختلال در عملکرد کبد به وجود میآید
- غده یا تومور سرطانی در کبد
- خستگی و ضعف عمومی بدن
نشانه های ثانویه سرطان کبد
- کاهش وزن که مربوط با تغییرات رژیم غذایی نباشد
- کاهش اشتها یا احساس سیری، تنها پس از خوردن مقدار کمی غذا
- حالت تهوع و استفراغ، در صورتی که ناشی از بیماری دیگری نباشد
- ضعف عمومی و یا خستگی مداوم؛ ضعف و خستگی ادامه دار
- تبی که ناشی از بیماری دیگری نباشد.
- بزرگی کبد
- بزرگ شدن طحال که به شکل توده ای زیر دنده های سمت چپ احساس میشود
تشخیص سرطان کبد در اصفهان
بیشتر نشانههای سرطان کبد ممکن است مشابه علائم دیگر انواع عفونتها و بیماریهای خوش خیم کبد باشد. در سرطان کبد، علائم بیماری همگام با رشد تومورها و گسترش بیماری، تشدید مییابند. در موارد نادر و بهخصوص در مراحل اولیه بیماری، ممکن است در اثر سرطان کبد، اختلالات دیگری به وجود بیاید.
سندرم های پارانئوپلاستیک منجر به بروز علائمی در قسمت های دیگر بدن میشوند. اطلاع از این دست علائم میتواند در روند تشخیص این نوع سرطان کمک کننده باشد. لازم است با داشتن مکرر علایم بالا به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا از صحت سلامتی خود اطمینان پیدا کنید.
بعضی از نشانه های سرطان کبد عبارت اند از:
- افزایش سطح کلسیم خون (هایپرکلسمی)
- کاهش سطح قند خون (هیپوگلیسمی)
- افزایش تعداد گلبولهای قرمز خون (اریتروسیتوز)
- افزایش سطح کلسترول (هایپرکلسترولمی)
- بزرگ شدن سینهها در مردان (ژنیکوماستی)
- کوچک شدن بیضه ها در مردان
شناخت سرطان کبد چگونه است؟
روش های مختلفی برای تشخیص سلول های سرطانی کبد وجود دارد که در ادامه به آن ها اشاره می کنیم:
- سونوگرافی از کبد : سونوگرافی معمولا اولین روش تشخیصی است که برای تشخیص این نوع سرطان به کار می رود.
- آزمایش AFP : در این آزمایش میزان پروتئین آلفا – فتوپروتئین اندازه گیری می شود.
- سی تی اسکن کبد : برای تشخیص بهتر و سریع تر انجام می شود.
- آنژیوگرافی کبد : ماده ای از طریق ورید به کبد تزریق می شود
- بیوپسی یا نمونه برداری از کبد : در اکثر سرطان ها نمونه برداری به تشخیص دقیق کمک می کند. در این روش میزان خوش خیم بودن یا بدخیم بودن سرطان مشخص می شود.
پیشنهاد و راه کار های درمان سرطان کبد
اکثر صاحب نظران و پزشکان معتقد هستند درمانی برای سرطان کبد وجود ندارد و بیماری را می توان با رژیم غذایی کنترل کرد و از پیشرفت آن جلوگیری نمود. دکتر ایران نژاد در زیر به برخی از روش های درمانی رایج برای درمان سرطان کبد اشاره می کند
۱. دارو درمانی : روش درمانی فوری و ابتدایی که توسط پزشک متخصص جهت جلوگیری از شدت بیماری تجویز میشود. داروهای سرطان کبد هم بر اساس شدت و ضعف بیماری سرطان کبد در قالب نسخه ارائه میشود.
۲. جراحی : جراحی بهترین درمان در سرطان قابل برداشت موضعی است.
عمل جراحی برای سرطان کبد
اعمال جراحی مورد استفاده در درمان سرطان کبد شامل موارد زیر است:
- جراحی برای برداشتن تومور. در شرایط خاص ، اگر تومور کوچک باشد و عملکرد کبد خوب باشد ، جراح متخصص ممکن است عملی برای حذف سرطان و بخش کوچکی از بافت سالم کبد که آن را احاطه کرده است ، توصیه کند. اینکه آیا این گزینه برای شما انتخاب می شود به محل سرطان در کبد ، عملکرد کبد و سلامت کلی شما نیز بستگی دارد.
- جراحی پیوند کبد. در طی جراحی پیوند کبد ، کبد بیمار مبتلا به سرطان برداشته می شود و کبد سالم از طرف اهدا کننده جایگزین می شود. جراحی پیوند کبد تنها گزینه ای برای درصد کمی از افراد مبتلا به سرطان در مراحل اولیه است.
۳. تزریق الکل
در این روش الکل خالص توسط پزشک متخصص از طریق پوست یا جراحی بصورت مستقیم به داخل تومور تزریق میشود. الکل سلولهای سرطانی را خشک می کند و باعث مرگ سلول سرطانی میشود.
۴. تخریب سلول سرطانی از طریق امواج رادیویی
در این روش از جریان الکتریکی رادیویی برای تخریب سلول های سرطانی استفاده میشود. با استفاده از تصویربرداری به عنوان راهنما جراح از طریق برشهای پوستی چندین سوزن نازک را وارد شکم میکند. در این زمان سوزن ها به سلول سرطانی می رسند و با جریان الکتریکی گرم میشوند و سلولهای سرطانی را تخریب میکنند.
۵. ایجاد آمبولی شیمیایی :
ایجاد آمبولی شیمیایی روشی از درمان شیمیدرمانی است از داروهای شیمی درمانی قوی بطور مستقیم در کبد استفاده میشود.
۶.کرایوتراپی :
این روش با استفاده از سرمای شدید باعث میشوند سلولهای سرطانی تخریب شوند.
۷.پرتودرمانی :
این درمان با استفاده از امواج انرژی بالا سلولهای سرطانی تخریب شده و تومور جمع میشود. پرتو درمانی از طریق یک وسیله خارج بدن یا از طریق مواد حاوی اشعه که به داخل کبد فرستاده می شوند انجام میشود.
۸.شیمی درمانی سرطان کبد :
این نوع درمان با استفاده از داروهای قوی شیمی درمانی سلول های سرطانی از بین می روند و کشته میشوند.
۹. پیوند کبد :
همانطور که در بالا اشاره شد، در این روش کبد بیمار برداشته شده و یک کبد اهدایی جایگزین آن میشود. پیوند کبد در بعضی افراد با تومورهای کوچک در مرحله اولیه یا در بعضی افراد با تومورهای مجاری کبدی کاربرد دارد.
۱۰. سورافنیب (نکساوار) :
این دارو توانایی تومور را در تولید عروق خونی جدید هدف قرار میدهد.
11. تزریق واکسن هپاتیت B :
با تزریق واکسن هپاتیت B میتوان خطر ابتلا به هپاتیت B را کم کرد. واکسن هپاتیت بی تقریباً برای همه افراد کاربرد دارد. اما برخی از گروهها از جمله نوزادان، بزرگسالان مسن و کسانی که دارای ضعف سیستم ایمنی بدن هستند باید حتما این واکسن را تزریق کنند. ایمنی دربرابر هپاتیت به معنی ایمنی در برابر سرطان کبد است.
12. معتدل الکل بنوشید یا به طور کل از آن اجتناب کنید. اگر الکل می نوشید، مقدار نوشیدن خود را محدود کنید. برای زنان ، این به معنای یک نوشیدنی در روز و برای مردان، به معنای دو نوشیدنی در روز است.
13. وزن متعادل داشته باشید.
اگر وزن فعلی شما متعادل است ، با انتخاب رژیم غذایی سالم و ورزش در بیشتر روزهای هفته در جهت حفظ آن تلاش کنید. اما در صورت نیاز به کاهش وزن ، تعداد کالری های دریافتی روزانه خود را کاهش داده و سطح ورزش خود را افزایش دهید. کاهش وزن را به تدریج (هر هفته 0.5 تا 1 کیلوگرم) انجام دهید.
14. مراقبت های حمایتی :
وقتی از مراقبت تسکینی همراه با سایر روش های درمانی مناسب استفاده می شود ، افراد مبتلا به سرطان ممکن است احساس بهتری داشته و عمر طولانی تری داشته باشند. مراقبت های تسکینی توسط تیمی از پزشکان، پرستاران و سایر افراد متخصص آموزش دیده ارائه می شود.
تیم های مراقبت تسکینی با هدف بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به سرطان و خانواده های آنها انجام می شود. این نوع مراقبت در کنار درمان های درمانی یا دیگر درمان هایی که ممکن است دریافت کنید ارائه می شود تا نتایج بهتر و سریع تری حاصل شود.

جدی بودن از پیشگیری از هپاتیت C
هم اکنون هیچ واکسنی برای جلوگیری از ابتلا به هپاتیت C وجود ندارد. اما میتوان با انجام برخی از اقدامات، احتمال ابتلا به هپاتیت را کم کرد. این اقدامات عبارتند از :
- عدم برقراری رابطه جنسی به صورت محافظت نشده
- اطمینان از عدم ابتلای شریک جنسی به HBV ، HCV یا هرگونه عفونت آمیزشی
- استفاده از کاندوم
- استفاده از سوزنهای جدید هنگام تزریق داروهای وریدی
- خرید دارو و آمپول از داروخانههای معتبر
- عدم انجام خالکوبی
