طحال چگونه ارگانی است و فایده آن در بدن چیست؟
طحال چیست و کجاست، طحال عضوی است بسیار شکننده، پر از خون که در ناحیه بالا و چپ شکم در مجاورت دم لوزالمعده، کنار معده و مجاور کلیه چپ قرار گرفته است. به صورت مداوم خون بدن از طریق سرخرگ اصلی آن ، به طحال وارد می شود و پس از گرفته شدن ویروس ها، باکتری ها، سلول های خونی پیر و فرسوده و مستعد سرطان، خون تمیز شده از آن خارج می شود.
پس میشود گفت طحال به صورت مداوم و ۲۴ ساعته در حال تمیز نمودن خون از عناصر نامطلوبی است که نا خواسته وارد بدن ما میشوند و یا سلول هایی که دیگر به درد ما نمی خورنند.
وظیفه طحال
یکی از وظایف اصلی طحال، فیلتر کردن و تصفیه خون است و تعداد گلبولهای قرمز و پلاکتهای خون را تنظیم میکند. طحال این وظیفه را با تجزیه و حذف سلولهای خون ناهنجار، پیر و یا آسیب دیده انجام میدهد. علاوه بر این، طحال گلبولهای قرمز، پلاکتها و گلبولهای سفید را در خود ذخیره میکند.
طحال نقش بسیار مهمی در پاسخ طبیعی سیستم ایمنی بدن نسبت به عفونتها ایفا میکند. وقتی طحال باکتری، ویروس و یا عفونت خاصی را در خون تشخیص میدهد، گلبولهای سفید به نام لنفوسیت را برای مبارزه با این عفونت تولید میکند.
در چه مواردی لازم است طحال از بدن بیمار خارج شود؟
- بدنبال آسیب طحال ناشی از تصادفات، بدنبال نزاع و اصابت مشت و لگد به آن و یا اصابت چاقو یا گلوله
- کیست، عفونت، طحال که آن را مستعد پاره شدن کند
- بیماری های خونی، که در راس آن ها پایین افتادن بسیار شدید و مداوم پلاکت خون است، و پس از درمان ناموفق دارویی، توسط متخصصین خون، جهت برداشتن طحال معرفی می گردند.
- البته بسیاری از بیماریهای خونی دیگر نیز در این زمینه وجود دارند که نیاز به برداشتن طحال در جهت درمان بیماری است، و تشخیص آن با همکاران هماتولوژیست می باشد.

جراحی طحال و انواع آن
جراحی برداشتن طحال یا جراحی اسپلنکتومی بسته به شرایط بیمار و تشخیص جراح یا به روش باز یا به صورت لاپاروسکوپی انجام میشود.
جراحی برداشتن طحال یا جراحی اسپلنکتومی باز
در این روش، جراح با ایجاد شکافی درست در قسمت میانی ناحیه شکم اقدام به برداشتن طحال میکند. سپس محل جراحی با بخیه بسته میشود. این روش معمولاً زمانی توصیه میشود که طحال دچار پارگی شده است و یا بیمار در نتیجه عملهای جراحی قبلی در ناحیه شکم خود بافت اسکار یا زخم دارد.
جراحی برداشتن طحال یا جراحی اسپلنکتومی به روش لاپاروسکوپی
این نوع جراحی یک روش کمتر تهاجمی است و دوره ریکاوری آن کوتاهتر است و درد کمتری در مقایسه با جراحی باز به همراه دارد. در برداشتن طحال به روش لاپاروسکوپی، جراح تنها چند برش بسیار کوچک روی ناحیه شکم انجام میدهد و از طریق شکافهای انجام شده، ابزار جراحی لاپاروسکوپیک را وارد شکم بیمار کرده و با استفاده از یک دوربین مخصوص اقدام به حذف طحال از بدن بیمار میکند. پس از مشاهده طحال از طریق لاپاروسکوپی، ممکن است جراح تشخیص دهد که جراحی طحال به روش باز انجام گردد.
پس از برداشتن طحال چه توصیه هایی به بیماران میشود؟
- بیمار تا جایی که ممکن است ، رعایت نمایند که دچار بیماری عفونی نگردد
- حفظ فاصله اجتماعی ، کمتر حاضر شدن در اجتماعات بسته و شلوغ
- تزریق واکسن مخصوص سالیانه