ویدئوها از یوتیوب گرفته شده است . برای مشاهده ویدئو لازم است فیلتر شکن خود را روشن کنید
فتق ناف چیست؟
فتق ناف چیست و راه درمان، فتق ناف Umbilical hernia شامل کیسه صفاق و محتویات آن میباشد که به دلیل نقص در دیواره داخلی شکم از حلقه نافی بیرون میزنند. هرنی نافی در کودکان ارثی بوده و در بزرگسالان اکتسابی میباشد.
- اگر بیرون زدگی شامل روده و محتویات آن باشد سبب انسداد روده خواهد شد.
- فتق نافی در خانمها بیشتر گزارش شده و چاقی، بارداریهای متعدد و تومورهای داخل شکمی از علل زمینهساز آن میباشند.
فتق نافی یکی دیگر از انواع فتق ها به ویژه در بین نوزادان است. برخلاف اکثر فتق ها که در بزرگسالی ایجاد می شوند، 20 درصد نوزادان با فتق نافی متولد می شوند. همچنین، این عارضه در بزرگسالان به واسطه افزایش وزن یا بارداری در زنان مشاهده می شود. برای برطرف کردن نگرانی هایتان در مورد علائم فتق بهتر است با مراجعه به یک متخصص جراحی عمومی علت علائم تان را مشخص کنید و سریعا تحت درمان قرار گیرید. دکتر حجت الله ایران نژاد متخصص جراحی عمومی و لاپاراسکوپی شما را در این مورد راهنمایی میکنند.

علت ایجاد فتق ناف
همانطور که اشاره شد، این نوع فتق در نوزادان شایع تر از بزرگسالان است. به طور کلی فتق نافی در نوزدان زمانی اتفاق میافتد که بخشی از روده به حلقه ناف فشار آورده و سوراخ کوچکی در عضلات شکم جنین به وجود آید. اگر چه این فتق اغلب در نوزادان دیده می شود، اما در بزرگسالان نیز می تواند رخ دهد. شایع ترین علل فتق نافی در بزرگسالان عبارتند از:
- آب آوردن شکم یا آسیت (تجمع مایع در حفره شکم)
- سرفه مزمن
- مشکل در ادرار کردن به دلیل بزرگ شدن پروستات
- یبوست طولانی مدت
- استفراغ مکرر
- چاقی و افزایش وزن ناگهانی
- بارداری
- زور زدن بیش از حد (مانند زایمان یا وزنه برداری)
- بلند کردن وزنه های سنگین
علل فتق ناف در کودکان چیست؟
در دوره جنینی طناب نافی از ناف کودک بیرون زده می شود. نزدیک و بلافاصله بعد از زایمان و کامل شدن جنین، جدار شکم (حلقه ی نافی) خود به خود بسته می شود. ضعف عضلات و عدم بسته شدن رینگ یا حلقه نافی سبب ایجاد فتق ناف در کودک می شود. اما علل دیگر فتق چیست؟ علل دیگر ایجاد فتق در بالغین شامل چاقی، حاملگی های متعدد، آسیت شکمی، جراحی های شکمی و دیالیز صفاقی مزمن است.
فاکتور های خطر در فتق ناف کدامند؟
این فتق بیشتر در شیر خواران پره مچور یا نارس ایجاد می شود. همچنین در نوزادان با وزن پایین تولد، شیوع بیشتری دارد. شانس ابتلا به فتق ناف در جنس مونث و مذکر یکسان است. در نوزادان سیاه پوست نیز بیشتری دیده می شود. در بالغین، چاقی مفرط و زایمان های متعدد از عوامل خطر ایجاد فتق نافی هستند.
عوارض فتق نافی چیست؟
در شیر خواران خطرات و عوارض هرنی نافی کم است. البته در مواردی محتویات شکمی بیرون می زند که عموما روده ها هستند که در مواردی بیرون شکم گیر کرده و جااندازی به حفره شکمی غیر ممکن می شود. در این کودکان احتمال گانگرن یا مرگ بافت بیرون زده، بیشتر شده، سبب عفونت حفره شکم گردیده و خطرات مرگ آفرینی را برای کودک ایجاد می کند. گاهی در فتق نافی بالغین هم این اتفاق می افتد.
فتق ناف در بارداری
در دوران بارداری با بزرگ شدن رحم، رحم به سمت جلو فشار می آورد که باعث می شود ناف تو رفته بیرون بیاید و برآمده شود که در اغلب موارد پس از زایمان به حالت اولیه خود باز می گردد. در موارد حادتر با برآمدگی بزرگتر بهتر است بعد از زایمان عمل کنید. امکان زایمان طبیعی با وجود فتق بسته به وسعت فتق دارد و اگر کوچک باشد، امکان زایمان طبیعی وجود دارد که این با نشانه هایی همچون :
- پوست اطراف ناف برآمدگی به رنگ قرمز متمایل می شود و یا به علت کمبود خون رسانی به رنگ آبی در می آید.
- احساس دردی خفیف و سوزش را در اطراف ناحیه شکم آسیب دیده ایجاد میشود.
- مشکلات شکمی مانند تهوع و استفراغ می توانند نشان از جدی شدن فتق باشند.
- ایجاد یبوست

درمان فتق نافی با لاپاراسکوپی
در فتقهای جدار شکمی به علت فشارهای داخلی در داخل شکم لایههای درونی ازسوراخی که در داخل ایجاد شده به طرف بیرون حرکت میکنند که این حرکت با یک برجستگی همراه است که بر حسب مکان آن فتق به اسم آن مکان شناخته میشود.
در این روش برای این که جراح بتواند فتق و بافت های اطراف را مشاهده کند یک تلسکوپ که به دوربین مخصوصی متصل شده است از طریق برشهای کوچکی زیر ناف وارد بدن میشود و بافت بیرون زده شده به داخل شکم برگردانده میشود و معمولاً یک چسب زخم کوچک جراحی به نام مش روی سوراخ فتق گذاشته میشود. در روش لاپاراسکوپی خونریزی و چسبندگی کاهش مییابد. این عمل معمولاً با بیهوشی همراه است.
نکات بعد از جراحی فتق
- بیشتر بیماران قادر هستند درعرض یک الی دو روز پس از عمل مرخص شده ، به خانه روند.
- تا عصر روز عمل چیزی خورده نمی شود تا دستگاه گوارش فرصت لازم برای رسیدن به شرایط قبل از عمل را پیدا کند. سپس مایعات غذاهای سبک مثل سوپ مصرف میشود.پس از ترخیص لازم است از غذاهایی که باعث جلوگیری از یبوست میشوند استفاده کرد. این غذاها شامل سالاد و سبزیجات و میوه جات( نه آبمیوه) است که همراه با غذای معمول استفاده میشوند.
- بیماران قادرند فعالیتهای خود را در عرض یک هفته پس از عمل جراحی، از سر گیرند ولی از انجام کارهای سنگین حداقل تا دو ماه باید پرهیز کرد در غیر این صورت خطر عود فتق وجود دارد.
- در صورتیکه محل زخم مشکلی نداشته باشد پس از دو تا سه روز میتوان استحمام کرد.
