سرطان پانکراس چیست و راه های پیشگیری و درمان

9 عامل ایجاد سرطان پانکراس در اصفهان، پانکراس یا لوزالمعده نقش بسیار مهمی در فرآیند جذب و هضم بدن ایفا می کند. این اندام داخل شکم قرار گرفته است و درست در کنار معده است. بزرگی پانکراس تقریبا به اندازه کف یک دست است. لوزالمعده در طول فرآیند هضم مواد خوراکی آنزیم هایی موسوم به آنزیم های هضم غذا را تولید می کند.
پانکراس چیست؟
این اندام همچنین از طریق تولید و آزادسازی برخی از هورمون ها به سیستم هاضمه کمک می کند. این هورمون ها در واقع ترکیبات و پیغام رسان های شیمیایی هستند از طریق جریان خون جا به جا می شوند. هورمون های پانکراس باعث تنظیم سطح قند خون، میزان اشتها، تحریک تولید اسیدهای معده و هشدار برای خالی بودن شکم می شوند.
سرطان پانکراس یا سرطان لوزالمعده، نوعی از سرطان دستگاه گوارش است که در سالهای اخیر شیوع نسبتا بالایی پیدا کرده است. سرطان لوزالمعده حدود ۵ تا ۸ درصد مردم جهان را درگیر خود میکند. تشخیص به موقع این نوع سرطان به درمان آن کمک بسیاری میکند و احتمال مرگ را بسیار کاهش میدهد.
درمان سرطان لوزالمعده در اصفهان
برای برطرف کردن نگرانی هایتان در مورد علائم سرطان لوزالمعده بهتر است با مراجعه به یک متخصص جراحی عمومی علت علائم تان را مشخص کنید و سریعا تحت درمان قرار گیرید. دکتر حجت الله ایران نژاد متخصص جراحی عمومی و لاپاراسکوپی شما را در این مورد راهنمایی میکنند.

سرطان لوزالمعده چگونه بوجود می آید؟
رخ دادن سرطان پانکراس زمانی است که سلولها از نظر DNA دچار جهش شوند. DNA یک سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به آن میگویند چه کاری انجام دهد. این جهش و تغییرات به سلول ها میگویند که به طور غیر قابل کنترل رشد کنند و پس از مردنِ سلول های طبیعی همچنان سلول های جهش یافته به زندگی ادامه دهند.
این تولید سلول های انبوه میتوانند باعث تشکیل تومور شوند. اگر سلول های سرطانی پانکراس درمان نشوند، میتوانند به اندامها و عروق خونی مجاور و همچنین به بخشهای دیگر بدن انتشار پیدا کنند. در اکثر موارد سرطان لوزالمعده در سلولهایی آغاز میشوند که مجراهای این غده را میپوشانند. این نوع سرطان، آدنوکارسینوم پانکراس داکتال یا سرطان برونریز پانکراس نامیده میشود.
کمتر پیش میآید که سرطان بتواند در سلولهای هورمونساز یا سلولهای نورواندوکرین پانکراس ایجاد شود. این انواع سرطان، تومورهای نورواندوکرین پانکراس، تومورهای سلولهای جزیرهای، یا سرطان درونریز پانکراس نامیده میشوند.
علت بوجود آمدن سرطان پانکراس چیست ؟
دانشمندان هنوز به طور قطعی علت سرطان پانکراس را کشف نکرده اند. اما مجموعه ای از عوامل و ریسک فاکتور را ارائه میدهند که خطر ابتلا به سرطان لوزالمعده را افزایش میدهد. عواملی که ممکن است خطر ابتلای شما به سرطان لوزالمعده را بیشتر کند شامل موارد زیر هستند :
عوامل موثر در سرطان لوزالمعده
- سیگار کشیدن
- دیابت
- التهاب مزمن پانکراس (پانکراتیت)
- سابقه خانوادگی سندرم های ژنتیکی که میتوانند خطر ابتلا به سرطان را افزایش دهد
- سابقه خانوادگی سرطان پانکراس
- سن بالای ۷۵ سال، این سرطان در افراد زیر ۴۰ سال چندان شایع نیست.
- چاقی و اضافه وزن
- لخته شدن خون
- ادرار تیره رنگ
مطالعات بیانگر این است که ترکیب سیگار کشیدن، دیابت طولانی مدت و رژیم غذایی بی کیفیت به تنهایی علاوه بر خطر هر یک از عوامل بالا سرطان لوزالمعده را افزایش میدهد.
نشانه های سرطان لوزالمعده چیست؟
سرطان پانکراس ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد؛ اما به طور کلی شایع ترین علائم آن به شرح زیر است:
- زردی پوست بدن (یرقان)
- زردی زیر چشم
- خارش مکرر پوست
- ادرار و مدفوع تیره تر و یا روشن تر از حد معمول
- از دست دادن اشتها یا کاهش وزن بدون تلاش
- احساس خستگی یا نداشتن انرژی
- تب، یا احساس گرما یا لرز
- داشتن حالت تهوع
- اسهال یا یبوست یا هر نوع تغییر در شکل مدفوع
- درد در قسمت بالای شکم و کمر، که ممکن است هنگام غذا خوردن یا دراز کشیدن بدتر شود و زمانی که به جلو خم میشوید درد کاهش مییابد.
- علامت سوء هاضمه، مثل نفخ شکم
تشخیص سرطان پانکراس
پزشک برای تشخیص سرطان پانکراس، آزمایشات تصویربرداری مشخص مثل سی اسکن شکم را توصیه میکند. در روش تشخیصی آندوسکوپی دقت تشخیص سرطان لوزالمعده در حدود 85 تا 90 درصد است. در صورت نیاز، از روش کلانژیوپانکراتوگرافی استفاده میشود. در این روش با قرار دادن لوله آندوسکوپ در دهان و حرکت آن از دهان به پانکراس، تزریق رنگ و گرفتن تصاویر با اشعه ایکس، تصاویر کامل و دقیقی بدست می آید.
همچنین یک نمونه بافت برای بیوپسی (نمونه برداری) از طریق لوله آندوسکوپ قابل استخراج است. در صورتی که نمونه برداری سرطان لوزالمعده را تأیید کرد، آزمایشات بیشتری برای تعیین مرحله پیشرفت بیماری صورت میگیرد.
یکی از این آزمایشها لاپاراسکوپی است. در این روش، لوله کوچکی به همراه یک دوربین فیلم برداری کوچک و یک منبع نور وارد حفره شکمی میشود، با این کار، تومور قابل مشاهده است. گاهی اوقات، به جراحی تشخیصی نیاز است. بهترین جراح لاپاراسکوپی در اصفهان با این روش میتواند تومور را مستقیماً مورد بررسی قرار دهد و تشخیص دهد که آیا گرههای لنفاوی مجاور سرطانی هستند و نمونههای بافت را برای بررسی زیر میکروسکوپ (خوش خیم و یا بدخیم بودن تومور) جدا میکند.
درمان سرطان لوزالمعده
بدانید درمان سرطان لوزالمعده به سادگی امکان پذیر نمی باشد. این سرطان در مراحل اولیه خود به ندرت باعث بوجود آمدن علامتی میشود، بنابراین اغلب تا زمانی که سرطان به مرحله پیشرفته نرسیده باشد، نشانه هایی نخواهد داشت و تشخیص داده نمیشود. در صورتی که تومور بزرگ باشد، درمان سرطان لوزالمعده دشوارتر و پیچیده تر خواهد بود.
در صورتی که مشخص شود که بیمار به سرطان پانکراس مبتلا است، درمان شما به نوع و محل سرطان و میزان پیشرفت آن بستگی دارد. سن، وضعیت سلامتی و اولویتهای شخصی نیز در درمان شما در نظر گرفته میشوند.
اولین هدف، حذف کامل تومور و سلولهای سرطانی است. در صورتی که این کار امکان پذیر نباشد، درمان بر جلوگیری از رشد تومور و آسیب بیشتر به بدن تمرکز دارد. در مقاله 9 عامل ایجاد سرطان پانکراس در اصفهان به سه روش اصلی برای درمان سرطان پانکراس اشاره شده است که از قرار زیر هستند:
1. جراحی تومور سرطانی
در صورتی که تومور محدود به پانکراس شود، جراحی توصیه میشود. محل دقیق سرطان انجام یا عدم انجام جراحی را مشخص میکند. در صورتی که تومور در بالا و گردنه پانکراس قرار داشته باشد، روشی که عمل جراحی ویپل نام دارد، صورت میگیرد. در این عمل جراحی، بخش اول (بالا) پانکراس و در حدود 20 درصد از بدنه آن که نیمه پایینی مجرای صفراوی و بخش اول روده هستند، بیرون آورده میشود.
در روش اصلاح شده این جراحی، بخشی از معده نیز خارج میشود. فرآیند بهبودی پس از جراحی جدا کردن تومور سرطان لوزالمعده طولانی مدت است. پس از جراحی، احتمالاً یک دوره شیمی درمانی شش ماهه تجویز می شود که احتمال درمان شما را بیشتر افزایش میدهد.
2. شیمی درمانی
در بعضی از موارد، پزشک متخصص برای درمان از روش شیمی درمانی استفاده میکند. در شیمی درمانی، از داروهای از بین برنده سرطان برای کمک به جلوگیری از رشد بیشتر سلول های سرطانی استفاده میشود.
3. پرتودرمانی
با این حال، وقتی سرطان به خارج از پانکراس گسترش پیدا کرد، روشهای درمانی دیگری باید برای درمان مورد استفاده قرار گیرد. در روش پرتودرمانی با استفاده از پرتوهای اشعه ایکس و پرتوهای پرانرژی دیگر سلولهای سرطانی کشته میشوند.
برخی از انواع سرطان پانکراس تنها به یک روش درمانی نیاز دارند، در حالی که انواع دیگر به دو روش یا ترکیبی از سه روش درمانی نیازمند هستند.
4. مراقبت حمایتی (تسکینی) برای درمان سرطان پانکراس
مراقبت تسکینی، مراقبت پزشکیِ تخصصی است که بر تسکین درد و سایر علائم یک بیماریِ پیشرفته تمرکز میکند. مراقبت تسکینی، مانند مراقبت آسایشگاهی یا مراقبت پایان زندگی نیست. مراقبت تسکینی توسط تیمهایی از پزشکان، پرستاران، مددکاران اجتماعی و سایر متخصصانِ تعلیمدیده انجام میشود. هدف این تیمها، بهبود کیفیت زندگی افراد مبتلا به سرطان و خانوادههایشان است.
در صورتی که از مراقبت تسکینی همراه با سایر درمان های مناسب حتی بلافاصله پس از تشخیص استفاده شود، ممکن است افراد مبتلا به سرطان احساس بهتر و عمر طولانی تری داشته باشند.
5. مصرف مواد غذایی مناسب بهعنوان مثال باید به مصرف مواد غذایی حاوی:
- فیبر (سبزیجات)
- کلسیم (لبنیات)
- روی (مغزها)
- ویتامین A (هویج، زردآلو و غیره)
- و ویتامین B (سبوس گندم و جو) در برنامه غذایی توجه کرد.
سخن پایانی
با مطالعه مقاله 9 عامل ایجاد سرطان پانکراس در اصفهان، اگر علائمی را تجربه میکنید که ممکن است با سرطان پانکراس ارتباط داشته باشند حتما در این مورد با پزشک متخصص صحبت کنید. این مسئله بخصوص در شرایطی ضروری است که عوامل خطر ابتلا به این بیماری را داشته باشید. اگرچه علائم سرطان پانکراس با علائم بسیاری از بیماری ها یکسان است اما وقتی این بیماری زود تشخیص داده شود میتواند به درمان پاسخ بهتری بدهد.
